finlandsbåtar från stockholm

Sankt Petersburg, Ryssland, hade den mest magnifika palats, katedraler och konstmuseer i norra Europa, fullt i klass Vatikanen och Versailles för ren överflöd. Byggd av Peter och Katarina de Greats på 1700-talet, kunde jag inte låta bli att undra om det kloka i att avleda detta mycket rikedom bort från resten av landet, inklusive de svältande bönder.
Gaspriserna i de flesta länder sväva fortfarande runt $ 7 per gallon. Bevis på insatser för att rädda och skapa energi är överallt, från dedikerade cykelbanor till små bilar. På Östersjön, det finns ett antal vindkraftverk, och en hel del mycket gamla hus är idrottsliga nya solpaneler.
McDonalds, Pizza Hut och Starbucks finns överallt. Men européerna skicka sina butikskedjor, också – som IKEA, H & M, och The Body Shoppe.
Mat har blivit långt mindre regionaliserad än det brukade vara i Europa. Även de flesta ryssar erkände de hellre gå ut för italiensk än äter traditionell mat som borsjtj och nötkött stroganoff. Även skandinav verkar med traditionell mat som renar gryta, främst till turister och gamlingar.
Vissa människor inser inte de skandinaviska länderna har mycket mindre populationer än sina grannar. Till exempel, medan Tyskland har en befolkning på 81 miljoner, Norge, Danmark och Finland har bara 5 miljoner människor vardera och Sverige har 10 miljoner. Många dessutom inte inser dessa länder är samma breddgrad som Alaska.
De skandinaviska länderna är lite udda – kanske de måste vara för att överleva de långa vintrarna. På stora torget intill hamnen i Helsingfors är en 20 meter hög staty av en man ”tar en läcka.” Turister gillar att posera under ”vattenfallet.” Köpenhamn och Stockholm har ”Fish Kiss” franchise där, för en avgift kan människor dingla fötterna i vattentankar fyllda med exfolierande elritsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s